tirsdag 30. september 2008

MultiFunk – et IKT-basert lærings og støtteprogram

I den samme artikkelen som jeg nevnte i det foregående innlegget (fra Spesialpedagogikk nr. 07, 2008) presenterer Rolf B. Fasting et feltmessig studie av det IKT-baserte støtte- og læringsprogrammet MultiFunk. Studiet ble foretatt på 5. 6. Og 7. Klassetrinn blant elever med lese- og skrivevansker. Noen av disse elevenes normallesende medelever ble tatt med i forsøket som en referansegruppe.

MultiFunk er et program der intensjonen er å gi eleven tilpasset hjelp og læringsstøtte ut fra individuelle valg og preferanser. En presentasjon av MultiFunk kan du finne her.
Analyser av målinger gjort rett etter utprøvningsperioden viste at elevene som benyttet MultiFunk hadde en signifikant større økning av sine leseferdigheter enn kontrollgruppen. Målinger 11 uker etter utprøvningsperioden viste at elevene som hadde benyttet MultiFunk hadde en signifikant større økning på alle de inkluderte variablene. Området som syntes å ha forbedret seg mest var elevenes ferdigheter ved setningslesing. Elevene som var med i utprøvingen rapporterte også at MultiFunk hadde vært svært lett å lære og svært lett å bruke. Elevene var også svært positive til egen utvikling ved bruk av MultiFunk.

Jeg har ikke selv sett programmet MultiFunk i bruk, men ut fra resultatene i denne forskningsartikkelen hadde det vært spennende å få erfaring med dette programmet.

Er egen datamaskin løsningen?

I Spesialpedagogikk nr. 7, 2008 fant jeg en forskningsartikkel skrevet av Rolf B. Fasting som het IKT-basert læringsstøtte for elever med lese- og skrivevansker.

Tidlig i artikkelen nevnes det som et paradoks at elever med lese- og skrivevasker ofte får mulighet for å bruke datamaskin, men at de som lesesvake kanskje ikke får til å utnytte dette på best mulig måte siden de fleste IKT-baserte læringsprogrammer forutsetter gode lese- og skriveferdigheter. Man kan stille seg spørsmålet om lese- og skrivesvake elever bare blir utsatt for en ny læringsarena som de ikke mestrer. Fasting mener at lærere, elever og foreldre ikke må ha urealistiske forventinger og se på bruk av datamaskinen som ”løsningen” på et problem med lesing og skriving, uten at det foreligger en plan for hvordan teknologien skal benyttes.

Dette er litt av den erfaringen jeg sitter igjen med fra egen praksis også. Mange lærere tror at alt skal bli så mye bedre og lettere både for lærer og elev bare eleven får tildelt egen datamaskin. Men dersom hverken lærer eller spesialpedagog vet hvordan man på en hensiktsmessig måte kan ta i bruk dette verktøyet, blir det da ikke som Fasting sier kun en ny arena som eleven føler at han mislykkes på?

tirsdag 16. september 2008

En blogger er født!

Ja så var nok en blogger født. Litt under tvang, men allikevel..

I denne bloggen vil jeg ta for meg diverse fagstoff i forhold til læring og ikt.
Så det er bare å følge spent med.. ;)